Saltmagasinet i Västervik


Nu skall jag berätta om en väldigt bra matupplevelse som jag och frugan fick vara med om denna semestern. Vi var och campade i en stuga i Gamleby ovanför Västervik och beslöt oss att tas oss ner till storstaden och besöka ännu en restaurang som har fått bra kritik från boken White Guide. Restaurangen hette Saltmagasinet och var belägen vid utsiktsfyren i Västervik. Då min fru, nu höggravid, fyllde år den dagen så slog vi på stort, femrätters-meny med tillhörande vinmeny (inget vin till frun naturligtvis).
En trevlig småländsk byggnad inhyste denna restaurang och när vi kom in så kändes det som att vandra in i ett sekelskifteshus med gamla anor. Trägolv och träväggar och mysig inredning mötte oss, och doften från det öppna köket fick oss att fantisera om kvällens säkerligen läckra meny!

Saltmagasinet i Västervik

Vi började med en lite amouse bouch, en Tomatsoppa med honungsrostade brödsmulor. Till detta så fick jag serverat kvällens första vin, som också skulle fungera till förrätten, ett Pinot Gris Les Princess Abbes 2008, Frankrike Alsace, nr 70539. Syran från soppan och de söta och krispiga brödsmulorna smakade fantastiskt. Vinet vars lite torra och eleganta stil med lite Kiwi- och Päron-toner passade aldeles utmärkt till denna rätt.

Förrätten som benämdes ”Mommelhåls ägg och Rökt fisk” var en vacker tallrik med dagens rökta fisk från deras egna rökskåp; en Gös av finaste kvalite, en bit rökt Najadlax från Kårö med en lågtempererat krämig pocherat ägg och surdegssmulor. Oh detta var så gott! Fisken var så saftig och smakfull! Här kom vinet i full blom, smaker från äpple och päron trollades fram, även en viss fatkaraktär kanske blommade fram. Utsökt!

Nu var vi framme vid deras mellanrätt, som i min mening var den absoluta höjdpunkten i denna meny; en Isad rödbetssoppa med getostterrine och rostade valnötter, Västerviks honung och Kryddkrasse från egen odling. Till denna väldigt vackra rätt blev jag serverad en Sirch Pinot Grigio 2009, Italien. Detta var nog något av det bästa jag någonsin ätit! Så sött och kraftfullt. Osten och rödbetorna samsades så fint på tungan och med vinets lite torra nötiga karaktär så hamnade jag i himmelriket 🙂 Vinet som avsmakades här finns inte på systemet men servitrisen nämnde att detta vinet, Perusini Pinot Gris (nr 74770) är snarlikt om man vill testa ett Pinot Grigio från samma vindistrikt.

Efter denna höjdpunkt var jag berusad av lycka, skulle nästa rätt toppa denna mellanrätt? Ja nästan 😉
Då serverades varmrätten där man fick välja mellan tre rätter (se menyn bild nr 2 uppifrån). Jag och min fru valde utan tvekan ”Gädda & Aborre”;  Inkokt gäddfilé med krossad färskpotatis kryddad med pepparrot, sommarprimörer och smörstekt aborre från skärgården och kräfthollandaise. Ovanpå potatispucken låg den möra och helt benfria Gäddan och mös 🙂
Detta var också fantastiskt gott men inte i klass med den Isade Rödbetssoppan.
Smakerna från fisken och den läckra såsen smälte läckert i munnen, och tillsammans med vinet; ett vitt vin, Shaya Verdeja Old Wine 2009, Spanien så blev det en härlig upplevelse! Vinet vars tropiska frukter och minerlrika och citrusaktiga eftersmak gifte sig faktiskt bra till de ”Svenska” smakerna från talriken. Utsökt!

Nu började man bli ganska mätt och underbart belåten 🙂 Men mer skulle komma efter en liten paus.

Här kom den sista mellanrätten och den var presenterad på ett kul sätt. Det var Öländsk getost med rabarbermarmelad och Framors grova kringla. På talriken så ligger där en ”Spork”, ett amerikanskt sammanslaget ord för ”Fork” (Gaffel) och ”Spoon” (Sked). På sked-delen ligger en klick marmelad och på gaffel-delen ärosten fäst. Kringlan och en fin liten Timjanblomma är placerad i norr och söder. Vackert, enkelt och överraskande! Till detta så serverades det en Vovray Molleux Loire 2009, Frankrike.

Sist men inte minst så blev det dax för efterrätten!  Detta var en Sommar Pavlova, marängbotten med fläder curd och sommarens bär, serverad med fläder- och vaniljglass! Till denna visuellt vackra rätt fick jag en koppa kaffe och en whisky, Octomore Orpheus Bruichladdich, världens rökigaste whisky! Ojojoj 🙂 Här snackar vi brandrök och slata klippor! Så gott och till denna fantastiska efterrätt så blev det en härlig upplevelse för alla sinnen. Bären var färska och smakfulla och flädercurden var utsökt. En mycket bra avslutning på en fantastisk kväll!

Att en av kockarna kom ut och frågade hur kvällen hade varit var upskattat. Han berättade lite om råvarorna men var lite hemlighetsfull när vi bad att få reda på hur den isade rödbetssoppan tilllagats 😉 Det verkade som att det var en liten hemlis, men det fick man ta med tanke på hur gott det var!

Så summa sumarum; åk dit! Ät och njut som vi!

Annonser

2 reaktioner till “Saltmagasinet i Västervik

  1. Det var ju ingen mat för en arbetare. Så smått att man kunde ta det som om tallriken var skitig! 😛

    Men whiskyn lät ju som en riktig arbetarwhisky. Mumma!

    Vänligen Mats

    1. Haha! Ja det såg lite ut på talriken men det var gott och man blev mätt, till och med jag med min volym 🙂

      Och whiskyn var fantastisk, måste se om det går att få tag på på Systemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s